چرا اکثر اوقات بیحال و خسته هستم؟
علت بیحالی و خستگی مداوم
چرا اکثر اوقات بیحال و خسته هستم؟ خستگی و بیحالی مداوم به وضعیتی گفته میشود که فرد مدام حالت بیحالی و خستگی مثل زمان ابتلا به انفولانزا را تجربه میکند. فردی که دچار بی حالی مزمن هست ، حتی وقت صبح از خواب بیدار میشود. انرژی کافی برای انجام کارهای روزمره را ندارد.
امروزه اکثر جوانان ما در جواب سوال حالت چطوره ؟ میگن احساس خستگی میکنم. با اینکه کلی برنامه برای روز کاری و آینده خود دارند ، اما انرژی کافی برای انجام کارهایشان ندارند. در این پست از سایت مثبت به دلایل خیلی ساده بیحالی و خستگی مداوم میپردازیم.
چرا اکثر اوقات بیحال و خسته هستم؟
۱- خواب ناکافی
خواب کافی یکی از عوامل شادابی و تامین انرژی روزانه افراد میباشد. کسانی که خواب کافی ندارند، ممکن است دچار انواع بیماری ها شوند. هر انسان سالمی نیاز به ۷-۸ ساعت خواب با کیفیت در طی شبانه روز دارد.
شب یکی دو ساعت قبل از خواب استفاده از گوشی تلفن و تماشای تلویزیون توصیه نمیشود. محیط کم نور و عدم استفاده از چای ، قهوه و خوراکی های کافیین دار را رعایت کنیم تا خواب عمیق و با کیفیتی داشته باشیم.
افرادی که از خواب کافی برخوردار نیستند، نمیتوانند جلوی خودشان را در مصرف غذاهای پرکالری بگیرند و گرایش بیشتری به وعدههای غذایی ناسالم نشان میدهند، پژوهشگران فکر میکنند که عدم تعادل هورمونی در بدن که به دلیل بیخوابی پدید میآید، باعث این رفتار انسان است و این عدم تعادل با شاخص توده بدنی بالا و چاقی مرتبط است.
پژوهشگران دریافته اند که بزرگسالان بیخواب تمایل کمتری برای ارتباطات اجتماعی نشان میدهند و افرادی که خواب کمی دارند، تمایل دارند بگویند که تنهاتر هستند، در واقع همه چیز بدتر میشود، افرادی که احساس تنهایی میکنند، خواب باکیفیتی ندارند و این یک چرخه معیوب را برای سلامتی بهوجود میآورد.
۲ -کمخونی ، فقر آهن
علائمکم خونی: خستگی، سرگیجه، احساس سرما وبدخلقی.
کمخونی یکی از بیماریهای بسیار شایع است. کمخونی شایعترین عامل خستگی در زنانی است که در سنین باروری قرار دارند.
کمخونی وضعیتی است که سلولهای قرمز خونی فرد کافی نیستند. این کمبود ممکن است بهدلیل خونریزی یا کاهش تولید سلولهای قرمز خونی باشد. همچنین ممکن است نتیجه هموروئید یا مشکلات معده ـ رودهای (GI) مانند زخمها یا سرطان باشد. داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی (NSAIDs)، مانند ایبوپروفن (ibuprofen) یا آسپرین، میتوانند سبب مشکلات GI و خونریزی شوند. سایر موارد کمخونی شامل کمبود آهن، فولیک اسید یا ویتامین ب۱۲ (B12) است. بیماریهای مزمن مانند دیابت یا بیماریهای کلیوی هم میتوانند موجب کمخونی شوند.
تفاوت بین آنمی (کم خونی) و فقر آهن این است که فقر آهن به خودی خود بیماری نیست؛ بلکه نتیجه سوء تغذیه است که میتواند با کاهش هموگلوبین خون منجر به کم خونی فقر آهن گردد.
مقدار آهن مورد نیاز روزانه در بزرگسالان، حدود ۱۰ تا ۱۵ میلی گرم در روز است که از این مقدار ۱ تا ۲ میلی گرم توسط «انتروسیتهای دوازدهه» یا همان سلولهای جذب کننده موجود در پرزهای روده جذب میشود.
برای درمان کم خونی فقر آهن چی بخوریم؟
منابع حیوانی که غنی از آهن هستند عبارتند از: گوشت قرمز به خصوص گوشت شتر، جگر سیاه و جگر مرغ، قلوه، زرده تخم مرغ و ماهی.
از منابع گیاهی خوب برای کم خونی فقر آهن میتوان به سبزیجاتی که برگهای تیرهتر دارند مثل اسفناج و جعفری و حبوباتی مثل عدس و لوبیا اشاره کرد.
همچنین تنقلاتی مثل میوههای خشک شده برگه آلو، زردآلو و همچنین آجیل یا دانههای روغنی مثل بادام، پسته و کنجد سرشار از آهن هستند.
دلایل خستگی مداوم
۳- تیرویید کم کار
علایم کم کاری تیرویید : چون کمبود ترشح هورمون تیروئید وجود دارد همه واکنشهای مربوط به سوخت و ساز بدن آهسته میشوند.
اشتهای بیمار کم میشود, عدم تحمل به سرما, آهسته شدن حرکات, خشکی و خشونت پوست, موهای شکننده, ضعف و خستگی, صدای خشن, یبوست و گرفتگی عضلاتی دیده میشود. همچنین بیمار ممکن است از موارد زیر شکایت کند: کم شدن حافظه, خواب آلودگی در طی روز, مشکل تمرکز, بیحسی دستها و پاها, افزایش وزن خفیف, صورت پفآلوده به ویژه چشمها, خونریزی ماهیانه شدید و نامنظم, ترشح شیر از پستانها, نازایی, گواتر (تورم غیرطبیعی در ناحیه جلوی گردن به علت بزرگ شدن غده تیروئید).
ممکن است در هر بیمار یکی از علایم فوق برجسته باشد در حالی که در بیمار دیگر چنین علامتی شدت کمتر داشته یا اصلاً دیده نشد. در واقع تعدادی از افراد مبتلا به کمکاری تیروئید هیچ شکایتی را عنوان نمیکنند. اگر علایم فوق را داشتید و پزشک پس از انجام آزمایش به شما گفت که مشکلی در تیروئیدتان وجود ندارد تعجب نکنید, چون بسیاری از شکایات فوق غیراختصاصی بوده و علل متعددی دارند.
نحوه تشخیص کم کاری تیرویید : مانند هر بیماری دیگر, مهم است که شما مراقب علایم اولیه هشدار دهنده کمکاری تیروئید باشید. به هر حال پزشک شما تنها پس از انجام آزمایش خون میتواند با اطمینان بگوید که شما بیمار هستید یا نه؟ البته قبل از انجام آزمایش پزشک شرح حال شما را اخذ کرده و سپس شما را معاینه میکند و در نهایت در صورت شک به کمکاری تیروئید درخواست آزمایش خون: شامل TSH (و اگر لازم باشد T۴ و …) میکند.
نحوه درمان کم کاری تیرویید: با توجه به این که در این بیماری غده تیروئید قادر به تولید هورمون به اندازه لازم نمیباشد, درمان استاندارد, قرصهای حاوی هورمون تیروئید هستند. این قرصها هورمون مورد نیاز بدن را تامین میکنند. در اکثر موارد از لووتیروکسین استفاده میشود.
بیمار ممکن است ظرف ۱-۲ هفته پس از شروع درمان پاسخ اندکی را حس کند, اما پاسخ کامل به درمان با هورمون تیروئید اغلب تاخیر دارد و ممکن است چندین هفته طول بکشد.
معمولاً ۲-۳ ماه پس از شروع درمان آزمایش خون برای اندازهگیری هورمونها تکرار میشود تا مقدار لووتیروکسین براساس آن تعدیل شود. این روند ممکن است چندین بار تا رسیدن به سطح طبیعی هورمون در خون تکرار شود. پس از این که مقدار مناسب دارو برای هر فرد مشخص شد پزشک شما ممکن است آزمایشهای هورمونی را سالی یک بار درخواست نماید.
۴- کمبود ویتامین D : یکی از دلایل خستگی مداوم
ویتامین D برای سلامت استخوان و تعدادی دیگر از اندامهای بدن مانند ماهیچهها، سیستم عصبی ، دندانها و حتی تقویت سیستم ایمنی بدن، اهمیت بسیار زیادی دارد. اما مشکلی که وجود دارد این است که ویتامین دی به سختی از منابع غذایی معمولی به دست میآید و تامین اندازه مورد نیاز بدن، تنها از طریق مصرف منابع ویتامین D امکان پذیر نیست و باید از فرآوردههایی مثل شیر یا غلاتی که با این ویتامین غنی شدهاند، استفاده نمود. اگر بدن شما این ویتامین را به مقدار کافی دریافت نکند، با طیف وسیعی از مشکلات سلامتی ناشی از کمبود ویتامین دی مواجه خواهد شد. که یکی از این مشکلات خستگی و بیحالی مداوم میباشد.
عوارض کمبود ویتامین د
- درد و ضعف ماهیچهها
- سردرد و سرگیجه
- عفونتهای مکرر
- مشکلات گوارشی
- عرق بیش از حد
- احساس افسردگی
- ریزش مو
- افزایش احتمال ابتلا به ام اس
- بیحالی و خستگی مفرط
- تضعیف سیستم ایمنی بدن
- احتمال ابتلا به بیماری های قلبی و پرفشاری خون
- افزایش احتمال شکستگی استخوان، و ابتلای کودکان به نرمی استخوان
- افزایش احتمال ابتلا به زوال عقل یا بیماری آلزایمر
در صورت اثبات کمبود ویتامین دی در آزمایش خون، قرص (Pearl) ویتامین دی ۵۰،۰۰۰ واحد بگیرید، ۸ هفته اول هفته ای یک عدد و بعد از آن ماهانه یک عدد مصرف کنید تا کمبود ویتامین دی شما جبران شود و سطح خونی ویتامین دی شما در محدوده نرمال قرار بگیرد.
اگر آزمایش خون نداده اید میتوانید ماهانه ۱ قرص ۵۰،۰۰۰ واحدی برای مدت طولانی بخورید.
۵- کمبود ویتامین b12 :چرا اکثر اوقات بیحال و خسته هستم؟
ویتامین b12 در ساخت گلبولهای قرمز خون و DNA نقش اساسی دارد.تامین این ویتامین برای بدن بسیار ضروری است. به همین دلیل رژیم غذایی سالم اهمیت بسیار زیادی در سلامت انسان دارد.
در صورتی که فقدان این ویتامین جدی گرفته نشود مشکلات زیاد را برای فرد به وجود می آورد. متاسفانه، برخی از افراد تامین ویتامین b12 را جدی نمی گیرند و همین امر مشکلات زیادی را برای آنها به وجود می آورد. معمولا آن دسته از افرادی که دچار خستگی مزمن هستند از کمبود b12 رنج می برند.
یکی از بارزترین علایم کمبود ویتامین b12 خستگی دایم است. اگر ۸ ساعت در روز می خوابید، اما هنوز احساس خستگی می کنید ممکن است بدن شما از کمبود این ویتامین رنج می برد.
بدن انسان به ویتامین b12 نیاز دارد تا گلبول قرمز تولید کند. هر چقدر تعداد سلوهای قرمزی که تولید می شود بیشتر باشد، اکسیژن بیشتری در بدن جریان پیدا می کند.
ضعیف شدن ماهیچه ها ، مشکلات بینایی، پوست رنگ پریده و زبان با سطح صاف و قرمز از دیگر علایم کمبود ویتامین ب ۱۲ میباشد.
۶- کمبود ویتامین C
کمبود ویتامین C یکی از دلایل خستگی مداوم و بیحالی در افراد محسوب میشود و نباید نادیده گرفته شود. علائم اولیه ممکن است شامل کسالت و خستگی باشند که احتمالا در نتیجه بیوستنز معیوب کارنیتین شکل می گیرند.
کارنیتین ماده ای است که برای کمک به انتقال اسیدهای چرب اساسی به سلول های تولیدکننده انرژی توسط بدن تولید می شود.
لثه های ملتهب و خونریزی از آنها ، شل شدن دندان ها، خونریزی از بینی ،پوست خشک و ناهموار، پیچخوردگی موهای بدن، پوست خشک و آسیب دیده، کبود شدن سریع بدن، دیر خوب شدن زخم ها ، تغییرات خلقی و موخوره از دیگر علایم کمبود شدید ویتامین ث در بدن می باشد.
۷- عدم تحرک کافی
بسیاری از مردم دارای مشاغلی هستند که آنها را وادار به نشستن های طولانی مدت طی روز می کند. افزون بر نشستن در کنار اعضای خانواده و تماشای تلویزیون یا انجام بازی های رایانه ای، این عاملی بزرگ است که به یک سبک زندگی کم تحرک منجر می شود.
حتی اگر افراد قصد داشته باشند تا فعالیت بدنی بیشتری در طول روز داشته باشند، ممکن است برخی موارد مانع از آن شوند.
بیشتر افراد پس از پایان ساعات کاری روزانه خود ترجیح می دهند به خانه رفته و استراحت کنند و تمایل چندانی به رفتن به باشگاه یا فعالیت های اجتماعی ندارند. این شرایط می تواند میزان فعالیت های فضای آزاد که افراد در آنها شرکت می کنند را کاهش دهد.
بدن انسان بیشتر برای فعالیت و نه نشستن های طولانی مدت تکامل یافته است و زمانی که این امر محقق نمی شود، اغلب به احساس خستگی و سطوح پایین انرژی منجر می شود. ورزش کافی چند روز در هفته و پیاده روی تند روزانه ۱۵ دقیقه باعث افزایش گردش خون در بدن و کاهش علایم بیحالی میشود.
۸-مصرف ناکافی آب
تامین ناکافی آب مورد نیاز بدن می تواند اثری منفی بر عملکرد مغز داشته باشد. مصرف آب کافی برای جایگزینی آب از دست رفته بدن به واسطه دفع ادرار، مصرف برخی داروها، تعریق یا مصرف نوشیدنی هایی مانند نوشابه و الکل اهمیت دارد.
کم آبی بدن به بی تعادلی در سطوح الکترولیت ها نیز منجر می شود که افت انرژی بدن را به همراه خواهد داشت. حتی کم آبی جزئی بدن نیز می تواند به دشواری در تمرکز و سطوح پایین انرژی منجر شود.
**مصرف روزانه ۸ لیوان آب کنار ورزش های سبک مثل پیاده روی تند شدیدا توصیه میشود.
چرا اکثر اوقات بیحال و خسته هستم؟
همه چیز در مورد ویتامین b12