ارز دیجیتالدانستنیها

معامله مارجین معایب و مزایا

معامله مارجین معایب و مزایا

 معامله مارجین معایب و مزایا

روش‌های معاملاتی گسترده‌ای وجود دارد که معامله‌گران در بازارهای مختلف مالی می‌توانند از آن‌ها بهره بگیرند. برخی از روش‌های تریدینگ از دیرباز در بازارهایی چون فارکس وجود داشته‌اند. اما با توجه به کارایی که این روش‌ها دارند، کم‌کم به بازار ارزهای دیجیتال یا کریپتوکارنسی‌ها راه پیدا کرده‌اند. از جمله این روش‌ها می‌توان به معاملات مارجین اشاره کرد.

در ادامه سایت مثبت انواع اصطلاح های مختلف مارجین ، کاربرد های آن و مزایا و معایب آن را برای شما کاربران آماده کرده است.

برای شروع اول با اصطلاح مارجین آشنا میشویم.

مارجین (margin) چیست:

 معامله مارجین معایب و مزایا

به پولی که تریدر به‌عنوان وثیقه نزد بروکر یا صرافی سپرده‌گذاری می‌کند، مارجین می‌گویند. دلیل این سپرده‌گذاری، جبران ریسکی است که تریدر با معاملات خود برای کارگزاری یا صرافی به وجود می‌آورد. این پلتفرم وام‌دهی معمولاً کسری از پوزیشن‌های ترید شده است و آن را با درصد نشان می‌دهند. این نوع وام‌دهی را باید سپرده‌ای برای همه معاملات باز خود در نظر گرفت. مقدار مارجینی که هر بروکر تعیین می‌کند، حداکثر میزان اهرمی (Leverage) را مشخص می‌کند که می‌توانید در حساب معاملاتی خود از آن استفاده کنید؛ درنتیجه گاهی معاملات اهرم‌دار را معاملات مارجین‌دار نیز می‌گویند. معامله مارجین معایب و مزایا

تریدرهایی که با این پلتفرم ترید می‌کنند، می‌توانند حجم معاملات خود را افزایش دهند. همچنین Margin به تریدرها اجازه می‌دهد، پوزیشن‌های اهرم‌دار (Leverage) باز کنند. با استفاده از اهرم یا لوریج می‌توان با سرمایه اولیه کم، سرمایه بیشتری را وارد بازار کرد. هر بروکری قوانین خاص و متفاوتی برای این پلتفرم دارد؛ به همین دلیل بهتر است پیش از انتخاب بروکر و شروع معاملات مارجین‌دار، ابتدا از مقررات Margin آن بروکر یا صرافی مطلع شوید. معامله با این پلتفرم مانند شمشیری دولبه است و پیامدهای کاملاً متفاوتی دارد. این قابلیت ممکن است در تریدهای شما تأثیر مثبت یا منفی داشته باشد. همان‌طور که پیش از این نیز بیان شد، با استفاده از این نوع وام‌دهی می‌توانید سودهای خود را چند برابر کنید، اما ممکن است متحمل ضررهای سنگینی نیز بشوید.

برای انجام یک معامله مارجین، کاربر باید بخشی از سرمایه خود را درگیر معامله کند که به این سرمایه اختصاص یافته اصطلاحا مارجین “Margin” می‌گویند. پس این اینکه کاربر تصمیم گرفت که چه مقدار از سرمایه خود را می‌خواهد وارد یک معامله مارجین کند، نوبت به تعیین اهرم یا لوریج “Leverage” می‌شود. لوریج ضریبی است که کاربر با استفاده از آن تعیین می‌کند که چند برابر مارجین خود قصد دریافت وام دارد. به عنوان مثال اگر یک کاربر 10 دلار را برای یک معامله مارجین اختصاص می‌دهد و قصد افزایش سرمایه خود از طریق وام به 100 دلار را دارد، باید از اهرم یا لوریج 10 برابری استفاده کند.

مارجین تریدینگ می‌تواند به دو صورت لانگ و شورت صورت پذیرد. معاملات لانگ همانند معاملات عادی است و معامله‌گر فرض را بر این گذاشته است که قیمت بالا می‌رود و وارد این معامله شود. در صورتی که قیمت افزایش یابد، کاربر با استفاده از معامله لانگ سود می‌کند. اما معاملات شورت بر عکس است، یعنی کاربر در صورتی که پیش‌بینی کند که قیمت قرار است افت کند، می‌تواند اقدام به باز کردن یک معامله شورت کند و در صورت افت قیمت سود کسب کند. اما معامله‌گران باید به یک نکته دقت کنند و آن این است که در صورتی که در هر یک از معاملات شورت یا لانگ، قیمت بر خلاف روند پیش‌بینی‌شده حرکت کند، کارگزار یا صرافی که وام را در اختیار معامله‌گر قرار داده است این حق را دارد که با افزایش ضرر معامله و رسیدن به یک قیمت از پیش تعیین شده، کل معامله را در جهت بازپس‌گیری وام ببند و در این صورت مارجین کاربر صفر خواهد شد.

به عنوان مثال اگر یک معامله‌گر با استفاده از لوریج اقدام به باز کردن یک موقعیت خرید کند ولی قیمت به حدی افت کند که باقی‌مانده مارجین کمتر از وام اولیه شود، صرافی بلافاصله در همان قیمت اقدام به فروش دارایی به منظور حفظ وام اولیه می‌کند. در این حالت اصطلاحا گفته می‌شود که معامله‌گر کال مارجین “Call Margin” شده است. معامله مارجین معایب و مزایا

پوزیشن‌های فروش (GOING SHORT) و خرید (GOING LONG)

زمانی که شما در معاملات مارجین، پوزیشن یا یک موقعیت معامله‌گری را ایجاد می‌کنید، پوزیشن شما یا به‌صورت پوزیشن فروش (Short) است یا به صورت پوزیشن خرید (Long) خواهد بود.

وقتی شما پوزیشن فروش باز می‌کنید، یعنی پیش‌بینی شما حاکی از آن است که قیمت ارز دیجیتال در آینده سقوط خواهد کرد. برعکس این حالت هم در پوزیشن‌های لانگ ممکن است. یعنی وقتی شما پوزیشن خرید باز می‌کنید، معتقدید که قیمت‌ رمزارز در آینده افزایش خواهد یافت. این دو پوزیشن معاملاتی در مسیر معاملات مارجین مورد استفاده قرار می‌گیرند.

معاملات مارجین برای خرید توکن و کوین‌های بیشتری از این بازار مورد استفاده قرار می‌گیرند. قرض دهنده یا ارائه کننده اهرم در بازار ارزهای دیجیتال، معمولاً خود صرافی‌ها هستند. وقتی در مارکت کریپتوکارنسی‌ها، معاملات مارجین شروع می‌شود، تریدر باید مقداری از ارزش سفارش خود را در صرافی گروگذاری کند.

این مورد به آن دلیل لحاظ می‌شود تا صرافی در دادن اهرم به کاربران دچار زیان نشود. اما استفاده از معاملات مارجین ارز دیجیتال هم شرایط خاصی دارد.

کال مارجین ( call margin)

یکی از بزرگ‌ترین کابوس‌های هر تریدر حرفه‌ای، کال مارجین‌شدن است. زمانی که سطح Margin از حد مشخصی که سطح کال مارجین نام دارد، پایین‌تر برود، بروکر به شما اخطار Margin call می‌دهد. سطح کال مارجین در هر بروکری به‌طور متفاوتی محاسبه می‌شود، اما معمولاً Margin call شدن قبل از استاپ اوت‌شدن اتفاق می‌افتد. درواقع این اخطار به تریدرها می‌گوید که بازار در حال حرکت در جهت مخالف شماست؛ پس باید براساس حرکت آن اقدامات لازم را انجام دهید. بروکرها به این دلیل اخطار کال مارجین می‌دهند تا از موقعیت‌هایی که تریدر از پس هزینه ضرر خود برنمی‌آید، اجتناب کنند. باید توجه داشت، در موقعیت‌هایی که بازار به‌سرعت در جهت مخالف پوزیشن شما حرکت می‌کند، ممکن است بروکر فرصت نداشته باشد که پیش از رسیدن به سطح استاپ اوت، این اخطار را بدهد. حتماً فکر می‌کنید که چطور باید از این موقعیت دوری کرد؟ پاسخ این است که اگر به‌طور منظم موجودی حساب خود را چک کنید و در همه پوزیشن‌های خود از حد ضرر (Stop loss) استفاده کنید، دیگر لازم نیست نگران Margin call باشید.

Call Margin یکی از خطرات احتمالی استفاده از Margin است.

یکی دیگر از روش‌های مؤثر برای گرفتارنشدن در دام کال مارجین، برنامه‌ریزی مناسب برای مدیریت ریسک است. با مدیریت مؤثر ریسک‌های احتمالی، درک بهتری از آن‌ها پیدا کرده و پوزیشن‌های خود را در جایی باز می‌کنید که ریسک کمتر و حساب‌شده‌تری به همراه داشته باشد.

معاملات مارجین در بازار ارزهای دیجیتال

معاملات مارجین به صورت ذاتی دارای ریسک بیشتری نسبت به معاملات عادی و نقطه‌ای هستند. این ریسک در بازار ارزهای دیجیتال به مراتب بیشتر از سایر بازارهای سنتی است. معامله‌گران مارجین در بازار ارزهای دیجیتال باید با در نظر گرفتن نوسانات قیمتی بالا در این بازار بسیار مراقب باشند. مدیریت سرمایه و ریسک در معاملات مارجین ارزهای دیجیتال حیاتی است.

کاربر پیش از وارد شدن به یک معامله مارجین در بازار ارزهای دیجیتال، بهتر است که دارای دانش تکنیکال و فاندامنتال قابل قبولی باشد؛ با چارت‌خوانی و روش‌های تکنیکال آشنا باشد، مفاهیم اولیه این بازار را بداند و قبل از ورود به هر معامله مارجین، ارز مورد نظر را به خوبی بشناسد.

آیا همه تریدرها می‌توانند از معاملات مارجین استفاده کنند؟

اکثر صرافی‌ها فقط به سرمایه‌گذارانی که معیارهای مشخصی را رعایت می‌کنند، معاملات حاشیه را پیشنهاد می‌کنند. این در حالی است که برخی دیگر از صرافی‌ها انعطاف‌پذیرتر هستند؛ یعنی اگر سرمایه کافی برای پوشش معامله و انجام راستی‌آزمایی اولیه را داشته باشید، به شما اجازه می‌دهند با مارجین معامله کنید.

برای مثال، صرافی بایننس (Binance) که بزرگ‌ترین صرافی ارز دیجیتال جهان است، معاملات مارجین یا حاشیه‌ای را به همه مشتریانی که فرآیند تأیید این صرافی را تکمیل کنند، ارائه می‌دهد. این در حالی است که در برخی دیگر از صرافی‌های رمزازی برای اخذ حق انجام معاملات مارجین، باید مراحل تأیید پیشرفته را طی نمایند. در این مسیر، بیشتر تریدرها امتیاز کافی برای انجام این معاملات را کسب نمی‌کنند. بنابراین همه‌ی تریدرها بسته به بستر معاملاتی خود می‌توانند از این معاملات بهره بگیرند. معامله مارجین معایب و مزایا

مزایا و معایب مارجین تریدینگ

طبیعتاً سود حاصل از معاملات مارجین بسیار بالاتر از سود معاملات عادی است. اما اگر پیش‌بینی‌های شما اشتباه از آب دربیاید، زیان حاصل از این معاملات نیز چند برابر خواهد بود. یکی از اصلی‌ترین مخاطراتی که در به‌کارگیری معاملات مارجین وجود دارد، امکان بروز مارجین کال «Margin call» است. وقتی پوزیشن معاملاتی لانگ شما برخلاف انتظار دچار زیان شود، دیگر نمی‌توان پوزیشن معاملاتی جدیدی را باز کرد. همچنین اگر زیان بیشتر از سرمایه اولیه باشد، باید برای جبران زیان، سرمایه شخصی بیشتری را به حساب صرافی واریز نمایید. بنابراین در استفاده از معاملات مارجین باید بسیار محطاتانه عمل کرد.

همچنین استفاده از ابزارهای کاهنده ریسک مانند سفارشات توقف ضرر «stop-order limit» در جلوگیری از مارجین کال مفید خواهد بود. به‌ هرحال باید توانایی تریدینگ یک تریدر در حد حرفه‌ای باشد تا بتوانید از این روش معاملاتی بهره بگیرد. البته خطر لیکوئید شدن هم در این معاملات وجود دارد. (برای مشاهده اطلاعات بیشتر در مورد لیکوئید شدن بر روی کلمه لیکوئید کلیک کنید)

اگر از مخاطرات معاملات مارجین بگذریم، بزرگ‌ترین مزیت این روش برای تریدرها می‌تواند سود چند برابری این معاملات باشد. طبیعتاً در صورت درست بودن تحلیل‌ها، یک معامله ۱۰۰۰ دلاری اهرم‌دار، بیشتر از یک معامله شخصی ۱۰۰ دلاری سود به همراه خواهد داشت. تریدرها برحسب دانش و مهارت خود می‌توانند مزیت‌های بیشتری را از این روش دریافت کنند.

همان‌طور که خواندید معاملات Margin از ریسک بیشتری نسبت به معاملات عادی و اسپات برخوردار هستند. از طرفی شما با تسلط بر عوامل تاثیر گذار و تحلیل قیمت با استفاده از اهرم ها میتوانید به سود زیادی دست پیدا کنید. در این بخش از مقاله قصد داریم به بررسی برخی از مزایا و معایب این نوع معاملات بپردازیم. معامله مارجین معایب و مزایا

مزایا و ویژگی‌های این معاملات عبارت‌اند از:

  • نداشتن تاریخ انقضا برای تسویه
  • نداشتن مالیات
  • انجام معاملات دو طرفه
  • امکان سود بیشتر

معایب مارجین تریدینگ شامل موارد زیر است:

  • پرداخت بهره برای دریافت مارجین
  • ریسک بیشتر
  • عدم مالکیت فیزیکی دارایی

بایننس، بیتفینکس و بیتمکس که هر سه از صرافی‌های بزرگ در معاملات مارجین به حساب می‌آیند، برای استفاده کاربران ایرانی ممنوع هستند و حتی معاملات عادی در این صرافی‌ها در صورت استفاده از آی‌پی ایران، می‌تواند سرمایه کاربران را به خطر بیاندازد. به همین منظور هیچ توصیه‌ای به استفاده از این صرافی‌ها نمی‌کنیم و مسئولیت انتقال دارایی‌ کاربران به این پلتفرم‌ها بر عهده خود کاربران است.

ملزومه مارجین (Margin requirement)

Margin به‌عنوان درصدی از اندازه کل پوزیشن در نظر گرفته می‌شود؛ به ‌عبارت دیگر این پلتفرم به ارزش نظری پوزیشنی گفته می‌شود که می‌خواهید باز کنید.

Margin Requirement چه مفهومی دارد؟

دو عامل در Margin مورد نیاز تأثیر‌گذارند: جفت ارزی که معامله می‌کنید و بروکر. ممکن است در بروکرها و حساب‌های مختلف با Margin Requirement های مختلفی مانند ۲۵/۰ درصد، ۵/۰ درصد، ۱ درصد، ۲ درصد، ۵ درصد، ۱۰ درصد و بالاتر مواجه شوید. به این درصدها Margin requirement می‌گویند. تعریف دیگری که باید یاد بگیرید، Required Margin است؛ یعنی مقدار مارجینی که برای ارز هر کشور مشخص می‌شود. هر پوزیشنی که باز می‌کنید، Required Margin خاصی دارد که نزد بروکر بلوکه می‌شود. برای درک بهتر این مفهوم، به مثالی که در ادامه آمده است، توجه کنید. معامله مارجین معایب و مزایا

فرض کنید می‌خواهیم روی جفت ارز EUR/USD ترید کنیم. برای اینکه بتوانیم بدون اهرم به ‌اندازه ۱۰۰ هزار دلار یورو/ دلار بخریم یا بفروشیم، باید در حساب خود ۱۰۰ هزار دلار موجودی داشته باشیم؛ یعنی به‌اندازه کل ارزش یک لات. در این مرحله Required Margin نقش خود را ایفا می‌کند که اگر ۲ درصد باشد، برای بازکردن و باز نگه‌داشتن معامله ۱۰۰ هزار دلاری روی جفت ارز یورو / دلار، تنها ۲ هزار دلار کفایت می‌کند و نیازی نیست از کل سرمایه خود استفاده کنید.

ارتباط Margin و اهرم (Leverage)

برای موفقیت در بازارهای مالی باید تفاوت بین Margin و اهرم یا لوریج را بدانید. این دو در معاملات با یکدیگر مرتبط هستند، اما از نظر معنایی با هم تفاوت دارند. تا اینجای کار، درک کاملی از این موضوع پیدا کردیم که مارجین چیست. Margin به پولی گفته می‌شود که تریدرها نزد بروکر یا صرافی سپرده‌گذاری می‌کنند تا پوزیشن‌های خود را باز نگه دارند. از سوی دیگر، اهرم نیز به تریدرها کمک می‌کند تا با حجم بیشتری معامله کنند.

نقش اهرم در معاملات مارجین‌ دار

برای مثال اگر نسبت اهرم در بروکری ۱:۳۰ باشد، یعنی تریدر می‌تواند به ‌اندازه ۳۰ برابر موجودی حساب خود ترید کند. فرض کنید تریدری برای بازکردن پوزیشن جدید، ۵ هزار دلار در حساب خود دارد. اهرم ۱:۳۰ این امکان را به او می‌دهد تا به اندازه ۱۵۰ هزار دلار معامله کند. ارتباط اهرم و Margin به این شکل است که اهرم در معاملات مشخص می‌کند چه درصدی از ارزش کل معامله (Margin) برای بازکردن پوزیشن لازم است؛ بنابراین اگر Margin برابر با ۳/۳ درصد باشد، اهرم این بروکر ۱:۳۰ خواهد بود. در همین راستا، اگر ۵ درصد باشد، متوجه می‌شویم که نسبت اهرم ۱:۲۰ است و بقیه نسبت‌ها و درصدها نیز به همین ترتیب محاسبه می‌شوند.

کاربرد Margin در صرافی‌ ها

شاید با خود فکر کنید چرا صرافی‌ها و بروکرها باید پول بیشتری را برای معامله در اختیار تریدرها بگذارند؟ در پاسخ باید گفت، با اینکه تریدرها با استفاده از اهرم می‌توانند حجم معاملات خود را افزایش دهند، وجود قابلیتی به نام Margin سبب می‌شود معاملات قبل از اینکه بروکر یا صرافی را متضرر کنند، بسته شوند؛ درنتیجه از این نظر برای صرافی‌ها ضرری به همراه ندارند. از سوی دیگر، زمانی که تریدر در معاملات اهرم‌دار خود سود می‌کند، صرافی یا بروکر نیز با دریافت کارمزد از آن معامله سود می‌برد. به این ترتیب مارجین ابزاری کاربردی برای صرافی‌ها به شمار می‌آید. معامله مارجین معایب و مزایا

نکات مهم استفاده از معاملات مارجین در کرپیتوکارنسی

در معاملات مارجین بازار ارزهای دیجیتال، باید نکات خاصی را در نظر داشته باشید. گاهی توجه به نکات جزئی می‌تواند موجب موفقیت شما در بازار شود. پس اگر قصد آموزش معاملات مارجین برای انجام آن در مارکت کریپتوکارنسی‌ها را دارید، به نکات زیر توجه نمایید:

  1. اگر یک تریدر مبتدی هستید، اما علاقه‌مند هستید تا از معاملات مارجین استفاده کنید، این کار را با کوچک‌ترین اهرم‌ها (اهرم ۲ یا ۳) آغاز کنید. اگر به این شکل عمل کنید، هم مفهوم معاملات مارجین را درک می‌کنید، هم در صورت زیان، ورشکسته نخواهید شد. خطر لیکوئید شدن شما هم به حداقل می‌رسد.
  2. برای جلوگیری از لیکوئید یا مارجین کال شدن، حتماً برای تمام معاملات خود حد ضرر یا سفارش توقف ضرر قرار دهید.
  3. اگر پوزیشن‌های لانگ خود را برحسب معاملات مارجین باز کردید، باید هر لحظه چشم‌تان نظاره‌گر روند بازار باشد. یک لحظه غفلت می‌تواند نتیجه ناگواری برای معامله مارجینی شما در پی داشته باشد. اما اگر همیشه نظاره‌گر موقعیت معاملاتی خود باشید، در صورت برگشت بازار، می‌توانید عکس‌العمل معقولانه‌ای انجام داده و سرمایه خو را حفظ نمایید.
  4. روی دارایی‌های که نوسانات شارپی را در بازار تجربه می‌کنند، زیاد حساب نکنید.
  5. رای این که بتوانید یک تریدر مارجین حرفه‌ای شوید، باید همواره در حال آموزش باشید. اگر به دنبال یک شبه پولدار شدن از مارجین استفاده می‌کنید، همین حالا ترید خود را متوقف کنید. چراکه طمع برای ثروت یک شبه، افراد بسیاری را در دام مارجین می‌اندازد. پس صرفاً افرادی می‌توانند از معاملات مارجین سودهای کلان چند برابری بگیرند که دانش، تجربه و آمادگی کافی برای استفاده از این ابزار را داشته باشند.

گاهی صعود بیش از حد یک آلت‌کوین فقط یک نقشه پامپ و دامپ برای فریب کاربران مبتدی است. پس سعی کنید ضمن نترس بودن، جوانب احتیاط را در مسیر ترید خود رعایت نمایید.

در بازار ارزهای دیجیتال، چندین پلتفرم معاملاتی وجود دارد که امکان معاملات اهرمی یا همان مارجین تریدینگ را فراهم کرده‌اند:

  • سایت BitMex
  • سایت Huobi
  • سایت Whaleclub
  • سایت Kraken
  • سایت بایننس

سخن پایانی !

معاملات مارجین برای تریدرهای حرفه‌ای به مثابه سکوی پرتاب بزرگی هستند تا این تریدرها بتوانند سودهای چند برابری از هر معامله خود بگیرند.

این روش به اندازه‌ای که می‌تواند برای تریدرهای حرفه‌ای سودمند باشد، برای تریدرهای تازه‌کار خطر دارد. بنابراین اگر تازه‌کار هستید، کلاً معاملات مارجین صرافی را برای خود خاموش کنید.

اگر بسیار مشتاقید تا آن را امتحان کنید، می‌توانید از کوچک‌ترین مارجین‌ها برای باز کردن معاملات مارجین بهره بگیرید تا بتوانید از آن تجربه کسب کنید. اما توصیه می‌کنیم در ابتدای امر، به هیچ وجه از اهرم‌های بزرگ استفاده نکنید. معامله مارجین معایب و مزایا

نظر شما در مورد معاملات مارجین چیست؟ به نظر شما چگونه می‌توان بهترین بهره برداری را از این ویژگی صرافی‌‎ها کرد؟

لیکوئید شدن و راه جلوگیری از آن اصطلاحات پرکاربرد ارز دیجیتال برترین صرافی های ارزدیجیتال ایران

Ramin Ashlaqi

رامین در زبان انگلیسی کارشناسی ارشد دارد ، علاقه زیادی به دنیای اینترنت و نوشتن در این فضا دارد ، دوست دارد بیاموزد و آموخته های خود را با دیگران به اشتراک بگذارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *